Cukrář

Úřední název oboru:
Cukrář (29-54-H/01)
– střední odborné vzdělání s výučním listem

Co se naučím?
Zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na cukrářské výrobky zejména při jejich ruční výrobě, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů a strojního zařízení v provozu cukrárny, balit a expedovat cukrářské výrobky, zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu a uchovávání bezpečných potravin. A případně zajišťovat jejich prodej. Ze základky využiju hlavně: chemii a výtvarku.

Kam dál?
Stát se zaměstnancem výroben cukrářských výrobků, v hotelových i samostatných cukrárnách. Budu umět připravit i dohotovit cukrářské i cukrovinkářské výrobky a taky je prodávat, takže bych si po čase mohl otevřít vlastní podnik. Nebo jít na nástavbu v oborech zaměřených potravinářství či podnikání.