Úřední název oboru:
Gastronomie – 65-41-L/01 (střední vzdělání s výučním listem a maturitou 4 roky, denní forma vzdělávání)
Co se naučím?
Učební plán je složen ze všeobecně vzdělávacích předmětů a odborných předmětů (Stolničení, Technologie, Potraviny a výživa, Ekonomie a účetnictví, Obchodní korespondence). Odborný výcvik probíhá ve vlastních provozech společného stravování (školní jídelna a kuchyně, kavárna) a u smluvních partnerů restaurace a hotely v mikroregionu Mikulovsko. Odborné stáže v zahraničí: Rakousko, Řecko, Chorvatsko a jiné. Kurzy: barmanský, sommeliérský, cateringový a baristický, studené kuchyně.
Kam dál?
Studijní obor je možno ukončit po 3 letech studia s výučním listem, pak je možnost pokračovat do maturitního 4. ročníku a ukončit studium maturitou. Absolventi najdou uplatnění ve středních technicko-hospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech. Uplatní se ve vedoucích pozicích jako šéfkuchaři nebo číšníci – specialisté. Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící – v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele. Absolventi mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách, ku příkladu v oborech skupiny Gastronomie, hotelnictví, turismus nebo v ekonomických oborech.